Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Ἡ τρύπα στὸ ψαρονέφρι καὶ τὰ 5 ἀστέρια τοῦ Divani Palace Acropolis Hotel

Ἡ τρύπα στὸ ψαρονέφρι, τὸ Μαστέλλο Χίου & τὰ 5 ἀστέρια τοῦ Divani Palace Acropolis Hotel



Τὸ νέο μουσεῖο τῆς Ἀκροπόλεως ἄνοιξε τὶς θῦρες του πρὶν λίγες ἡμέρες μὲ πλῆθος ἐπισκεπτῶν ἀπὸ ὃλον τὸν κόσμο. Πολὺ κοντὰ στὸ νέο μουσεῖο καὶ ἀκριβῶς κάτω ἀπὸ τὸν ἱερὸ βράχο τῆς Ἀκροπόλεως βρίσκεται καὶ τὸν Ξενοδοχεῖο Διβάνη , 5 ἀστέρων(*****), μὲ μία φαντασικὴ θέα τῆς Ἀκροπόλεως ειδικὰ ἀπὸ τὴν θέση τοῦ ἑστιατορίου Σωκράτης

ποὺ βρίσκεται στὸν τελευταῖο ὃροφο τοῦ ξενοδοχείου.Εἶχα πάει γιὰ φαγητὸ πρίν ἀπὸ πολλὰ χρόνια ,ἴδια ἐποχὴ περίπου, πρὸς τὸ τέλος Ἰουνίου.Φαγητὸ ἁρκετὰ καλὸ μὲ πολὺ ζεστὴ ἀτμόσφαιρα, μὲ ζωντανὴ μουσικὴ πιάνου.Ἔχοντας στὴν μήμη μου ὃλα αὐτὰ καὶ ἀφοῦ εἶδα τὸ νέο μουσεῖο ἀπὸ κοντὰ ,ἀποφασίσαμε μὲ τὴν παρέα μου νὰ πᾶμε γιὰ δεῖπνο στὸν τελευταῖο ὄροφο τοῦ ἐν λόγω ξενοδοχείου.

ἀνελκυστήρας μᾶς πῆγε μέχρι τὴν εἴσοδο τοῦ Σωκράτης.Ἀρκετοὶ ξένοι βρισκόταν στὸν χῶρο ἀπολαμβάνοντας ,ἀπὸ ὃτι κατάλαβα ἀργότερα, μόνον τὴν θέα τῆς Ἀκροπόλεως καὶ τῆς Σελήνης καὶ ὄχι τόσο τὸ φαγητὸ.


Μὲ τὴν πρώτη ματιὰ καταλαβαίνεις ὃτι κάτι ἔχει συμβεῖ στὸν χῶρο.Ἴσως λείπει ζωντανὴ μουσικὴ τοῦ πιανίστα, σκέφθηκα.Τὸ προσωπικὸ εὐγενέστατο, ὃπως καὶ maître .Παραγγείλαμε ἀπὸ τὸν κατάλογο. Μεταξύ τῶν ἄλλων μία μερίδα σφυρίδα ψητὴ μὲ χορταρικὰ καὶ μία μερίδα ψαρονέφρι(φιλέττο χοίρου) μὲ μαστέλλο Χίου καὶ συνοδεία κάποιο ζυμαρικὸ.Ἡ σφυρίδα πολὺ ψημένη σχεδὸν στεγνὴ. Τὴν προσοχὴ μου τράβηξε τὸ ψαρονέφρι τὸ ὁποῖο ἦταν κομμένο στὰ τρία ,στημένο ὃμορφα, περιχυμένο μὲ κάποιο καφεκόκκινο ὑδαρὲς ὑγρὸ καὶ στὴν ἄλλη ἄκρη τὰ ζυμαρικὰ. Για τὸ μαστέλλο Χίου οὔτε λόγος νὰ γίνεται.Προσπάθησα νὰ ξαναδῶ στὸν κατάλογο τὴν περιγραφὴ αὐτοῦ τοῦ πιάτου γιατὶ πίστεψα ὃτι εἶχε γίνει λάθος στὴν παραγγελία.Ἐνδιαφέρθηκε καὶ τὸ προσωπικὸ τοῦ ἑστιατορίου καὶ στὸ ἐρώτημὰ μου μὲ διαβεβαίωσαν ὃτι ὀρθῶς εἶχα παραγγείλει.Ἐγὼ ἔμεινα μὲ τὴν ἀπορία τοῦ μαστέλλου Χίου. Γιατὶ νὰ τὸ ἀναφέρουν ἀφοῦ δὲν ὑπῆρχε οὔτε ἴχνος ἀπ’ αὐτὸ στὸ πιάτο, ἀλλὰ καὶ οὔτε ἴχνος γεύσεως τοῦ μοναδικοῦ αὐτοῦ τυριοῦ μὲ Προστατευόμενη Ὀνομασία Προελεύσεως ; Τὸ καφεκόκκινο ὑδαρὲς ὑγρὸ ποὺ κάλυπτε ἐλαφρῶς τὸ ψαρονέφρι δὲν ἦταν οὔτε τὸ γνωστὸ ἀγγλικὸ gravy ,ἀλλὰ δὲν εἶχε οὔτε καὶ τὴν γεύση κάποιας γνωστῆς σάλτσας.Ἐντελῶς ἄγευστο ἔμοιαζε μὲ τὰ ὑγρὰ αὐτὰ ποὺ χρησιμοποιοῦν στὴν φωτογράφιση κάποιων πιάτων μὲ μαγειρεμένο φαγητὸ ποὺ ὃμως δὲν εἶναι μαγειρεμένο. Παρουσιάζεται ὃμως ὄμορφο στὴν φωτογραφία. Πέρασε ἀπὸ τὸ μυαλὸ μου καὶ κάποια σάλτσα ποὺ ἔφτιαχναν τὰ παλιὰ τὰ χρόνια κάποιοι καραβίσιοι μάγειρες γιὰ νὰ ξεγελοῦν τοὺς ἐπιβάτες στὰ περίφημα καραβίσια ἑστιατόρια.Μέσα στὶς σκέψεις αὐτὲς γιὰ τὸ ἔγχρωμο αὺτὸ ἔμβαμμα (τὴν σάλτσα δηλαδὴ) ἔρχεται καὶ ὁ καθ’ ὃλα εὐγενέστατος maître ὁ ὁποῖος ἀφοῦ ἔμαθε γιὰ τὸ γεγονὸς τοῦ «ἀνύπαρκτου» μαστέλλου Χίου,μᾶς διαβεβαίωσε ὃτι ὁ chef ἔβαλε τὸ περίφημο αὐτὸ τυρὶ, ἀλλὰ πιθανὸν κατὰ τὸ ψήσιμο τοῦ φιλέττου νὰ ἔλειωσε.Ὃλα πιθανὰ.Τὸ ψαρονέφρι εἶχε πράγματι μία ὁπὴ κατὰ μῆκος του, ἡ ὁποία ἔδινε τὴν ἐντύπωση τῶν καλῶν προθέσεων τοῦ chef , ἀλλὰ ἀπὸ τὸ μαστέλλο Χίου οὔτε ἴχνος.Ἡ εὐγένειὰ του καὶ ἡ δικὴ μου δὲν μοῦ ἐπέτρεψε νὰ ἀμφισβητίσω τὰ λεγόμενὰ του. Ἡ θέα τῆς πολυπαθοῦς φωτισμένης Ἀκροπόλεως κάλυπτε ὃλες τὶς ἀτέλειες τοῦ φαγητοῦ καὶ τοῦ χώρου. Κοίταξα τριγύρω μου καὶ σκέφτηκα αὐτοὺς τοὺς ἄμοιρους τοὺς ξένους.Τὶ τρῶνε πληρώνοντας πανάκριβα τὰ ἄγευστα αὐτὰ πιάτα τῆς διεθνοῦς ἤ ἑλληνικῆς κουζίνας, ἑνὸς πεντάστερου (*****) ξενοδοχείου ;Ἴσως φεύγοντας νὰ θυμοῦνται μόνον τὴν φωτισμένη Ἀκρόπολη.Εὐτυχῶς ποὺ οἱ πρόγονοὶ μας κάτι μᾶς ἄφησαν γιὰ νὰ τοὺς θυμούμαστε.


Μ’ αύτὲς τὶς σκέψεις ἔφθασε καὶ ἡ στιγμὴ τοῦ ἐπιδορπίου.Ζήτησα τὸν κατάλογο.Μεταξύ τῶν γνωστῶν διεθνῶν γλυκῶν ἐκτὸς ἀπὸ τὴν Crème brûlée ὑπῆρχε καὶ ἡ ἑλληνικώτατη panna cotta μὲ γεύση μαστίχας Χίου. Ζήτησα μία Crème brûlée καὶ μία panna cotta .Μιὰ πού δὲν γεύτηκα τὸ μαστέλλου Χίου, τουλάχιστον λίγη γεύση μαστίχας καλό θὰ ἔκανε.Ὁ maître πάντα εὐγενικὸς μᾶς εἶπε ὁτι τὰ ἐπιδόρπια ἦταν προσφορὰ τοῦ ἑστιατορίου.Τὸν εὐχαρίστησα θερμῶς γιὰ τὴν προσφορὰ καὶ τοῦ ὑποσχέθηκα ὃτι θὰ ἔκανα τὴν δοκιμὴ τοῦ μαστέλλου Χίου στὴν κουζίνα μου. Ἄν τὸ μαστέλλο Χίου δὲν ἐξαφανιζόταν ἀπὸ τὸ κέντρο τοῦ φιλέττου κατὰ τὴν διάρκεια τοῦ ψησίματος θὰ τοῦ ἔστελνα τὶς φωτογραφίες.

Ἔκανα πράγματι τὴν δοκιμὴ.Χωρὶς πολλὰ στολίδια στὸ πιάτο τὶς παρακάτω φωτογραφίες τὶς ἀφιερώνω στὸν chef πού προσπάθησε ἀλλὰ ἡ συνταγὴ τοῦ βγῆκε καραβίσια.Κρῖμα ὃμως γιατὶ οἱ παλάτες πληρώνουν τιμὲς πανάκριβες γιὰ τὰ πειράματα τοῦ chef.
















Παραθέτω κατωτέρω τὰ «ἐλαφρῶς» ἀνορθόγραφα ἀπὸ τὴν ἐπίσημη ἱστοσελίδα τοῦ Ξενοδοχείου

σχετικὰ μὲ τὰ προσφερόμενα :


ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ & ΜΠΑΡ

Το Divani Palace Acropolis διαθέτει πολλές γαστριμαργικές επιλογές για κάθε γούστο και περίσταση - από ένα χαλαρό ποτό στην πισίνα, μέχρι ένα πολυτελές συμπόσιο στο roof garden. Τα εστιατόριά μας σίγουρα θα σας ικανοποιήσουν, αφού συνδυάζουν το εντυπωσιακό περιβάλλον με την μοναδική εξυπηρέτηση.


Roof Top Bar-Restaurant “Σωκράτης

Κατά τη διάρκεια του της καλοκαιρινής περιόδου, ζήστε την εμπειρία ενός εξαιρετικού γεύματος στο θαυμάσιο Roof Top Bar-Restaurant “Σωκράτης”, απολαύστε Ελληνικές και διεθνής γεύσεις, ποτά και κοκτέιλ με θέα στην Ακρόπολη που κόβει την ανάσα.


Σ' ἐσᾶς τὰ σχόλια!!!!!!













1 σχόλιο:

panathinaeos είπε...

καλησπερα, τι να πω κι εγω, καραβισιο μου φανηκε το φαγακι! κι εκει τουλαχιστον οι ανθρωποι εχουν καποιο λογο, χρονια στα καραβια και μια πελατεια που ερχεται να φαει θελοντας και μη!
εκεινο που δεν καταλαβαινω, με ξεπερναει εντελως, ειναι γιατι να κανουμε τα πραγματα περιπλοκα και ψευτικα μαζι!
γιατι να παμε να ξεγελασουμε καποιον;
θα μεινω με την απορια μου φαινεται!