Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Παν(ζ)ανέλλα ἤ Παν(τσσ)ανέλλα;



Παν(ζ)ανέλλα ἤ Παν(τσσ)ανέλλα ;

Οὔτε πα(ζ)άρια ,οὔτε παν(τζ)άρια. Ἡ ὀρθὴ προφορὰ εἶναι παν(τ)σσανέλλα.Δηλαδὴ ἓνα (τσσ)ὃπου τὸ (τ) εἶναι σχεδὸν ἄηχο.
Τὶ εἶναι ὃμως ἡ παντσανέλλα; Εἶναι ἓνα ἁπλὸ φτωχικὸ πιάτο τῶν χωρικῶν τῆς Τοσκάνης,
βασισμένο στὴν συνταγὴ τῆς οἱκιακῆς οἰκονομίας, φτιαγμένο μὲ μπαγιάτικο βρεγμένο χωριάτικο ψωμὶ, ντομάτες ὣριμες,ἐλαιόλαδο ἀπὸ ἐλαιοτριβεῖο, λίγο ξίδι,ἁλάτι,πιπέρι,βασιλικὸ, κεμμύδι κόκκινο & ἀγγούρι. Αφοῦ βρέξουμε τὸ ξηρὸ ψωμὶ καὶ τὸ στίψουμε νὰ φύγει τὸ νερὸ προσθέτουμε τὰ ὑπόλοιπα ὑλικὰ , ἀνακατέβουμε καλὰ καὶ βάζουμε τὴν σαλατιέρα στὸ ψυγεῖο γιὰ μερικὲς ὧρες αφοὺ εἶναι καλοκαιρινὸ πιάτο καὶ τρώγεται κρῦο.Σὲ μερικὲς περιοχὲς προσθέτουν ἐλιὲς ἤ καὶ μερικὰ κομμάτια ἀντζούγιας.

Τὸ πρόβλημα ὃμως δὲν εἶναι ἡ ὁρθὴ προφορὰ ἀλλὰ ἡ
κακὴ ἀντιγραφὴ τῶν συμπατριωτῶν μας συγγραφο-
μαγείρων.
Ἂν ρίξετε μία ματιὰ στὴν παρακείμενη συνταγὴ τοὺ περιοδικοῦ (+) Extra Gourmet τῆς Κυριακάτικης Ἐλευθεροτυπίας γραμμένη, ὃπως γράφει στὸ περιοδικὸ, ἀπὸ τὸν συγγραφομάγειρα Βαγγέλη Δρίσκα, γιὰ τὴν διαφήμιση τῶν προϊόντων τῆς ὲταιρεῖας Παπαδημητρίου, θὰ ἀνακαλύψετε
ὃτι στὰ ὑλικὰ δὲν ἀναφέρει πουθενὰ τὴν ρόκα τὴν ὁποία «ψιλοκόβει» καὶ προσθέτει κατὰ τὴν ἐκτέλε-
ση τῆς συνταγῆς.
Δὲν εἶναι βεβαίως ἡ πρώτη φορὰ ποὺ γίνεται αὐτὸ. Κάποιοι κακόπιστοι θὰ ποῦνε ὃτι πρόκειται περὶ τυπογραφικοῦ λάθους καὶ ἀβλεψίας. Συμφωνῶ.Ὃλα μποροῦν νὰ συμβοῦν. Τὰ λάθη ἀνθρώπινα.Παρα-
μένει ὃμως ἡ πικρία. Πραγματικὰ τὶ ξεπεσμὸς νὰ συνεχίζουν οἱ συμπατριῶτες μας συγγραφομάγειροι νὰ κακοαντιγράφουν ἀλλοδαπὲς συνταγὲς μόνον καὶ μόνον γιὰ νὰ παρουσίασουν διαφημιστικὸ ἓργο.!!!!



****************//////////////////////////////////////////**************************


Νὰ καὶ τὰ ὑλικὰ μίας συνταγῆς«Καλοκαιρινῆς Ψωμοσαλάτας» γιὰ 4 ἄτομα:
250 γρ. Χωριάτικο ψωμὶ (ὄχι αὐτὸ τῶν Ἀθηναϊκῶν φούρνων)μὲ προζύμι, 1 κόκκινο κρεμμύδι, 1 ἀγγούρι, 2 ντομάτες ὣριμες, βασιλικὸς, λίγο κόκκινο ξίδι (ἀς εἶναι καὶ Παπαδημητρίου που τὸ διαφημίζει ο κ. Δρίσκας) καὶ παρθένο ἐλαιόλαδο ἐλαιοτριβείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: