8 σαρδελίτσες 6,50 Ευρὼ
40 σαρδελίτσες πόσα Ευρὼ ;
Μὲ τὴν παλαιὰ ἁπλὴ μέθοδο τῶν τριῶν ἡ ἀπάντηση εἶναι πολὺ εὔκολη. Οἱ 40 σαρδελίτσες κάνουν 32,50 Ευρὼ.
Δηλαδὴ 1 κιλὸ σαρδέλες 32,50 Ευρὼ.
Ποῦ ; Στὴν ταβέρνα τοῦ πολυδιαφημισμένου, ὃπως φαίνεται ἀπὸ τὰ παρακάτω ἀποσπάσματα γνωστῶν ἑβδομαδιαίων περιοδικῶν & ἱστοσελίδων ποὺ ἀσχολοῦνται μὲ τὴν καθοδήγηση προβάτων-πελατῶν :
…..“ Πέντε λεπτά από το λιμάνι, στην Ακτή Τότη Χατζή 7, στην παραλία της Παναγίτσας, ο Μπάμπης (23594) «σερβίρει» εξωτικό σκηνικό με φωτισμένους φοίνικες και τραπεζάκια πάνω στο κύμα. Ανοιχτό από τις 9 το πρωί με πολύ καλές τιμές, έχει τη λύση για όσους ψάχνουν φρέσκο ψάρι και αστακομακαρονάδες από τα χεράκια της μαμάς-Καλλιόπης – αν οργανώσεις κάνα πάρτι έχει και catering.“.....( http://www.aeginaportal.gr/component/option,com_sobi2/sobi2Task,sobi2Details/catid,54/sobi2Id,103/Itemid,71/lang,el/
Δηλαδὴ 1 κιλὸ σαρδέλες 32,50 Ευρὼ.
Ποῦ ; Στὴν ταβέρνα τοῦ πολυδιαφημισμένου, ὃπως φαίνεται ἀπὸ τὰ παρακάτω ἀποσπάσματα γνωστῶν ἑβδομαδιαίων περιοδικῶν & ἱστοσελίδων ποὺ ἀσχολοῦνται μὲ τὴν καθοδήγηση προβάτων-πελατῶν :
…..“ Πέντε λεπτά από το λιμάνι, στην Ακτή Τότη Χατζή 7, στην παραλία της Παναγίτσας, ο Μπάμπης (23594) «σερβίρει» εξωτικό σκηνικό με φωτισμένους φοίνικες και τραπεζάκια πάνω στο κύμα. Ανοιχτό από τις 9 το πρωί με πολύ καλές τιμές, έχει τη λύση για όσους ψάχνουν φρέσκο ψάρι και αστακομακαρονάδες από τα χεράκια της μαμάς-Καλλιόπης – αν οργανώσεις κάνα πάρτι έχει και catering.“.....( http://www.aeginaportal.gr/component/option,com_sobi2/sobi2Task,sobi2Details/catid,54/sobi2Id,103/Itemid,71/lang,el/
....„ Το μενού μοσχοβολάει γεύσεις Ελληνικές. Από φρέσκο ψάρι, θαλασσινά, γαρίδες, αστακομακαρονάδες (κατοπιν παραγγελίας), μαγειρευτά, αξίζει να δοκιμάσει κανείς τις ντομάτες τις γεμιστές, μέχρι την κοπανιστή με το φιστίκι Αίγινης, και το καταπληκτικό ξυδάτο χταποδάκι. Μοναδικό πιάτο το κοτόπουλο ρολό με φιστίκι Αιγινής και ανθότυρο....“
(..... “ Ο “ΜΠΑΜΠΗΣ” η γνωστή ταβέρνα στην ακτή Τότη Χατζή στην παραλία της Παναγίτσας (αμέσως μετά την Εκκλησία) βρίσκεται μόλις 5 λεπτά από το λιμάνι της Αίγινας. Ανακαινισμένη και ανανεωμένη εντάσσεται στις trendy μοντέρνες ταβέρνες.“.....
Δὲν ξέρω πότε καὶ ποιοὶ δοκίμασαν στὴν παραπάνω ταβέρνα τὸ «καταπληκτικὸ ξιδᾶτο χταποδάκι», γιατὶ αὐτὸ ποὺ ἔφεραν σ’ἐμᾶς ἦταν δὺο ἄνοστα/ξενέροτα πλοκαμάκια προβρασμένου χταποδιοῦ περασμένα μισὸ λεπτό στὴν φλόγα κάποιας γκαζιέρας. Ἦταν περισσότερο –Πληκτικὸ καὶ λιγότερο Κατὰ -.
Τότε τὸ Βολιώτικο λιαστὸ καὶ ψημένο στὰ κάρβουνα χταπόδι ποὺ «σπάζει μύτες» ἀπὸ μακρυὰ, πὼς πρέπει νὰ τὸ περιγράψει ὁ/ἡ ἄσχετος/τη ἐπ’ ἀμοιβῆ κουζινοκριτικὸς ;
Ἡ μαρίδα ποὺ παραγγείλαμε ἦταν ἡμιτηγανισμένη, προφανῶς ἀπὸ τὰ χέρια κάποιου ἀρχαρίου.
Τὸ μόνο ποὺ μποροῦσε νὰ φαγωθεῖ ἀπὸ ἀνθρώπους καὶ εἶχε κάποια ἐλαφριὰ μυρωδιὰ ἀπὸ θυμάρι ἦταν τὸ ψημένο καλαμάρι .
Ξέχασα νὰ σᾶς πῶ γιὰ τὶς σαρδέλλες. Οἱ μόνες καλοψημένες ἀλλὰ ἄνοστες.
Τότε τὸ Βολιώτικο λιαστὸ καὶ ψημένο στὰ κάρβουνα χταπόδι ποὺ «σπάζει μύτες» ἀπὸ μακρυὰ, πὼς πρέπει νὰ τὸ περιγράψει ὁ/ἡ ἄσχετος/τη ἐπ’ ἀμοιβῆ κουζινοκριτικὸς ;
Ἡ μαρίδα ποὺ παραγγείλαμε ἦταν ἡμιτηγανισμένη, προφανῶς ἀπὸ τὰ χέρια κάποιου ἀρχαρίου.
Τὸ μόνο ποὺ μποροῦσε νὰ φαγωθεῖ ἀπὸ ἀνθρώπους καὶ εἶχε κάποια ἐλαφριὰ μυρωδιὰ ἀπὸ θυμάρι ἦταν τὸ ψημένο καλαμάρι .
Ξέχασα νὰ σᾶς πῶ γιὰ τὶς σαρδέλλες. Οἱ μόνες καλοψημένες ἀλλὰ ἄνοστες.
Τὸ ἴδιο αὐτὸ πρωινὸ στὴν κεντρικὴ ψαραγορὰ τῆς Αἴγινας ἡ σαρδέλα εἶχε ἀπὸ 1 μέχρι 1,50 Ευρὼ τὸ κιλὸ.
Ὃλα αὐτὰ τὰ παραπάνω «δημιουργικὰ» πιάτα ἦρθαν στὸ τραπέζι μας , ἐνῶ στὴν ταβέρνα ἔτρωγαν ἐλάχιστοι πελάτες.( 3 ἤ 4 τραπέζια ἑλλήνων πελατῶν ἦταν γεμάτα ). Σκεφτῆτε τὶ πιάτα καὶ τὶ γεύσεις θὰ μᾶς προσέφεραν ἄν γέμιζαν καὶ τὰ 15 τραπέζια μὲ πελάτες.
Ἔγραψα γιὰ ἓλληνες πελάτες γιατὶ οἱ περισσότεροι ἀλλοδαποὶ ἐπισκέπτες ρίχνοντας μία ματιὰ στὸν κατάλογο καὶ βλέποντας τὶς τιμὲς τὴν «κοπανοῦσαν» γιὰ κάπου ἀλλοῦ.
Ὃλα τὰ παραπάνω ἔγιναν τὸ μεσημέρι.Ἴσως τὸ βράδυ νὰ ἄλλάζει τὸ σκηνικὸ καὶ νὰ γίνεται πράγματι «ἐξωτικὸ» μὲ τοὺς φωτισμένους φοίνικες καὶ ἴσως νὰ γίνεται « ἐξωτικὴ » καὶ trendy καὶ ἡ κουζίνα.
Ἔγραψα γιὰ ἓλληνες πελάτες γιατὶ οἱ περισσότεροι ἀλλοδαποὶ ἐπισκέπτες ρίχνοντας μία ματιὰ στὸν κατάλογο καὶ βλέποντας τὶς τιμὲς τὴν «κοπανοῦσαν» γιὰ κάπου ἀλλοῦ.
Ὃλα τὰ παραπάνω ἔγιναν τὸ μεσημέρι.Ἴσως τὸ βράδυ νὰ ἄλλάζει τὸ σκηνικὸ καὶ νὰ γίνεται πράγματι «ἐξωτικὸ» μὲ τοὺς φωτισμένους φοίνικες καὶ ἴσως νὰ γίνεται « ἐξωτικὴ » καὶ trendy καὶ ἡ κουζίνα.
4 σχόλια:
Η γνωστή σε όλους μας ιστορία, που επαναλαμβάνεται πανελλαδικά. Χιλιοδιαφημισμένα εστιατόρια (συμβαίνει και σε ξενοδοχεία), που απλά πληρώνουν γνωστά έντυπα-περιοδικά, για να γράψουν τα καλύτερα και να ωραιοποιήσουν καταστάσεις!! Στην ανάγνωση, μαγεύεσαι από τις σχεδόν ονειρικές λογοτεχνικής υφής περιγραφές και στην πράξη, προσγειώνεσαι ανώμαλα!
Συγχαρητήρια, που επιτέλους ένα μπλογκ, ξεσκεπάζει τα δήθεν και φωτίζει την αλήθεια. Συνέχισε πιο δυναμικά και εμείς μαζί σου! Άντε να μην αναφέρω και εστιατόριο στην Αθήνα, που πήρε χρυσό σκούφο, ενώ είναι μετριότατο και ακριβότατο!!
Χαιρετισμούς από Θεσσαλονίκη...
Καλώς σας βρήκα!
Καιρός ήταν να αρχίσει να γράφει κάποιος για αυτό το καραγκιοζιλίκι.
Η μεγαλύτερη κοροϊδία ξεκινάει από τα εκδρομικά που συνήθως "κλείνουν" σε συγκεκριμένα "μαγέρικα" (τρελές τιμές, καμία απόδειξη, αισχρό σέρβις, ποιότητα για...γέλια) και καταλήγει σε κάτι "χρυσά" εστιατόρια του Κολωνακίου, όπου από την αρχή της βραδιάς νιώθεις το χέρι του ιδιοκτήτη να χαρχαλεύει όχι μόνο την τσέπη, αλλά στην τελική και το βρακί σου.
Τόσο κοστολογούν τα μενού της βλακείας, ώστε φεύγοντας πρέπει να καταθέσεις και το σώβρακο!
Και πάλι καλώς σας βρήκα και καλές δουλειές εύχομαι. Μια βόλτα μέχρι το Θησείο θα σας πείσει, όσο για την αθάνατη ελληνική επαρχία, εκεί κι αν δουν τα μάτια σας!
Ο/Η Jparalias ή απλά...Γιάννης είπε...
Ἀγαπητὲ Γιάννη ἄν καὶ μὲ καθυστέρηση, σ'εύχαριστῶ γιὰ τὸν κόπο ποὺ ἔκανες νά διαβάσεις καὶ νά γράψεις κάτι ἐπιβεβαιώνοντας τὴν ἑλληνικὴ ταβερνοεστιατορικὴ πραγματικότητα.
Ὃτι ἔχεις ,στεῖλτο στὴν διεύθυνσὴ μου καὶ θὰ δημοσιευθεῖ.
Θερμοὺς χαιρετισμοὺς στὴ Νύφη τοῦ Θερμαϊκοῦ μας.
Μὲ ἐκτίμηση, Τὸ Βραβεῖον.
Ο/Η koptoraptou είπε...
Κάπως ἔτσι εἶναι ἡ ἀλήθεια , ὃπως τὴν περιγράφεις καὶ μὲ λυπεῖ πραγματικὰ.
Ἐλπίζω γράφοντας νὰ ἀλλάξει κάτι στὸ ἀπώτερο μέλλον.Καὶ νὰ σκεφτεῖς
ὃτι οἱ ἀρχαῖοι μας πρόγονοι ἔκαναν ἐξαγωγὴ ἀπὸ μαγείρους στὸν τότε γνωστὸ κόσμο.
Καλῶς σὲ βρῆκα κι'ἐγὼ, ὃσο γιὰ τὶς "καλὲς δουλειὲς" λίγο δύσκολο τὸ βλέπω.
Εὐχαριστῶ καὶ καλὴ δύναμη.
Μὲ ἐκτίμηση, Τὸ Βραβεῖον.
Δημοσίευση σχολίου