Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Οἱ "ΧΡΥΣΕΣ" σαρδέλλες

Οἱ “ ΧΡΥΣΕΣ” Σαρδέλλες

Κάποιοι, που δὲν ἔχουν φάει κάτι καλλίτερο, πιθανὸν ἐργένηδες, ὑμνοῦν τὶς τηγανιτὲς πατάτες τοῦ ἑστιατορίου Sardelles (Σαρδέλλες ἑλληνιστὶ) καὶ μάλιστα τὸ γράφουν καὶ στὸ ἱστολόγιὸ τους



Κάποιοι ὃμως πῆγαν γιὰ σαρδέλλες.Ἐρχόμενοι ἀπὸ τὴν κεντρικὴ ψαραγορὰ τῆς ὁδοῦ Ἀθηνᾶς


ὃπου οἱ σαρδέλλες εἶχαν ἀπὸ 1,50/2.00 Εὐρὼ τὸ ΚΙΛΟ(! ) , ΛΙΑΝΙΚΗ ΤΙΜΗ, τοὺς ἦρθε ὁ


« οὐρανὸς σφοντύλι» ὃταν ἀντίκρυσαν τὴν τιμὴ τῶν 11.00 Εὐρὼ ἀνὰ ΜΕΡΙΔΑ στὸν κατάλογο τοῦ νεόδμητου ἑστιατορίου.


















Καὶ ἀναρωτήθηκαν μήπως οἱ σαρδέλλες ἄλλαξαν χρῶμα τελευταῖα καὶ ἀπὸ ἀσημένιες ἔγινα ξαφνικὰ «ΧΡΥΣΕΣ». Μιλᾶμε πάντα γιὰ σαρδέλλες ψητὲς, οὔτε γιὰ παστὲς, οὔτε γιὰ δαχτυλιδάτες.
Ἐλπίζω κάποτε οἱ Ἓλληνες αὐτοπροσδιοριζόμενοι «ἑστιάτορες»( ; ) νὰ κατανοήσουν τὴν τριγωνικὴ ἐξίσωση ΠΟΙΟΤΗΤΑ-ΠΕΛΑΤΗΣ-ΤΙΜΗ καὶ νὰ σταματήσουν τὶς πονηριὲς τους. ( Κ=κουράδα-Βάλτε ὃσες θέλετε).



Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Τὰ 50 καλλίτερα ἑστιατόρια τοῦ κόσμου για το 2009






Τὰ 50 καλλίτερα ἑστιατόρια τοῦ Κόσμου


Ferran Adrià στὴν πρώτη θέση ,ἐνῶ ἓνα πλῆθος νέων ταλέντων ἀνεβαίνει τὴν κλίμακα τῆς κατηγορίας κατατἀξεως.


Γιὰ τέταρτη συνεχὴ χρονιά ὁ Ferran Adria (El Bulli) ψηφίστηκε ἀπὸ 806 σὲφ, κριτικούς ἑστιατορίου καὶ εἰδικοὺς στὸν τομέα τῶν τροφίμων ἀπὸ ὃλο τὸν κόσμο που ἀποτελούσαν τὴν κριτικὴ ἐπιτροπὴ τοῦ Παγκοσμὶου Διαγωνισμοῦ S.Pellegrino World's 50 Best Restaurants 2009 γιὰ τὰ καλλίτερα εστιατόρια του 2009 που πραγματοποιήθηκε στὸ Λονδῖνο. Στὴν δεύτερη θέση τὸ Ἀγγλικὸ The Fat Duck τοῦ Heston Blumenthal.









Το εστιατόριο Noma στην Κοπεγχάγη, μὲ τὸν νέο του σεφ Rene Redzepi, κέρδισε την τρίτη θέση και το ειδικό βραβείο του σεφ Choice. Τὸ Mugaritz τοῦ Andoni Luis Aduriz κέρδισε τὴν τέταρτη θέση, ἐνῶ ἓνα ἄλλο ἰσπανικὸ ἑστιατόριο, El Celler τοῦ Can Roca, βρίσκεται στὴν πέμπτη θέση.










Το εστιατόριο της Νέας Υόρκης τοῦ Thomas Keller, Per Se ,ἒφθασε στὴν ἓκτη θέση. Τὸ Bras, μὲ ἐπικεφαλῆς τὸν σεφ Michel Bras, κατέχει τὴν ὑψηλότερη θέση μεταξὺ τῶν γαλλικῶν ἑστιατορίων, τὴν ἑβδόμη. Τὴν ὀγδόη τὸ Arzak στὴν Ἰσπανία,ἔνατο τὸ γαλλικὸ τοῦ Pierre Gagnaire, καὶ δέκατη τὸ Alinea , ΗΠΑ.





















Η Γαλλία, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ἔχουν τὸν μεγαλύτερο αριθμὸ τῶν ἑστιατορίων τῆς βαθμολογίας:ἀντιστοίχως ὀκτὼ ἑστιατόρια μεταξὺ τῶν πρώτων 50. Τόσο ἡ Ἰσπανία ὃσο καὶ ἡ Ἰταλία ἔχουν ἀπὸ ἓξη ἑστιατόρια ἐκάστη στὴν φετινὴ κατάταξη.

Ἡ ὑψηλότερη νέα εἴσοδος στὴν λίστα εἶναι ἰταλικὴ, καὶ εἶναι ἡ δέκατη τρίτη θέση. Αὐτὸς εἶναι ὁ σὲφ Massimo Bottura τῆς dell’Osteria Francescana στὴν Modena.









Τὸ ἑστιατόριο Cracco στὸ Milano ἀνεβαίνει 21 θέσεις καὶ τοποθετῆται στὴν 22α , λίγο πιὸ πάνω ἀπὸ τὸ Gambero Rosso τοῦ Fulvio Pierangelini που είναι στὴν 28η .
Καλὴ ὄρεξη σὲ ὃλους!!!


Τὰ 50 καλλίτερα ἑστιατόρια τοῦ Κόσμου γιὰ τὸ 2009.

1 El Bulli Spain (=) http://www.elbulli.com/
2 The Fat Duck UK (=) http://www.fatduck.co.uk/
3 Noma Denmark (▲7) http://www.noma.dk/
4 Mugaritz Spain (=) http://www.mugaritz.com/
5 El Celler de Can Roca Spain (▲21) http://www.cellercanroca.com/
6 Per Se USA (=) http://www.perseny.com/
7 Bras France (=) http://www.michel-bras.com/
8 Arzak Spain (=) http://www.arzak.es/
9 Pierre Gagnaire France (▼6) http://www.pierre-gagnaire.com/
10 Alinea USA (▲11) http://www.alinea-restaurant.com/
11 L’Astrance France (=) http://www.lastrance.abemadi.com/
12 The French Laundry USA (▼7) http://www.frenchlaundry.com/
13 Osteria Francescana Italy (New Entry) http://www.osteriafrancescana.it/
14 St John UK (▲2) http://www.stjohnrestaurant.co.uk/
15 Le Bernardin USA (▲5) http://www.le-bernardin.com/
16 Restaurant de l’HÔtel de Ville Switzerland (▲11) http://www.philippe-rochat.ch/
17 Tetsuya’s Australia (▼8) www. tetsuyas.com
18 L’Atelier de Joël Robuchon France (▼4) http://www.joel-robuchon.com/
19 Jean Georges USA (▼2) http://www.jean-georges.com/
20 Les Créations de Narisawa Japan (New Entry) http://www.narisawa-yoshihiro.com/
21 Chez Dominique Finland (▲18) http://www.chezdominique.fi/
22 Ristorante Cracco Italy (▲21) http://www.ristorantecracco.it/
23 Die Schwarzwaldstube Germany (▲12) http://www.traube-tonbach.de/
24 D.O.M. Brazil (▲16)
25 Vendôme Germany (▲9)
26 Hof van Cleve Belgium (▲2)
27 Masa USA (Re-entry) http://www.masanyc.com/
28 Gambero Rosso Italy (▼16) Tel +39 (0)56570 1021
29 Oud Sluis Netherlands (▲13) http://www.oudsluis.nl/
30 Steirereck Austria (New Entry) http://www.steirereck.at/
31 Momofuku Ssäm Bar USA (New Entry) http://www.momofuku.com/
32 Oaxen Skärgårdskrog Sweden (▲16) http://www.oaxenkrog.se/
33 Martin Berasategui Spain (▼4) http://www.martinberasategui.com/
34 Nobu UK (▼4) http://www.noburestaurants.com/
35 Mirazur France (New Entry) http://www.mirazur.fr/
36 Hakkasan UK (▼17) http://www.hakkasan.com/
37 Le Quartier Français South Africa (▲13) http://www.lequartier.co.za/
38 La Colombe South Africa (Re-entry) http://www.constantia-uitsig.com/
39 Asador Etxebarri Spain (▲5) http://www.asadoretxebarri.com/
40 Le Chateaubriand France (New Entry) tel +33 (0)1 43574595
41 Daniel USA (=) http://www.danielnyc.com/
42 Combal Zero Italy (Re-entry) http://www.combal.org/
43 Le Louis XV France (▼28) http://www.alain-ducasse.com/
44 Tantris Germany (▲3) http://www.tantris.de/
45 Iggy’s Singapore (New Entry) http://www.iggys.com.sg/
46 Quay Australia (New Entry) http://www.quay.com.au/
47 Les Ambassadeurs France (▼2) http://www.crillon.com/
48 Dal Pescatore Italy (▼25) http://www.dalpescatore.com/
49 Le Calandre Italy (▼13) http://www.calandre.com/
50 Mathias Dahlgren Sweden (New Entry) http://www.mathiasdahlgren.com/





Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Ἡ "ἀπάτη" τῆς =Μακεδονικῆς Γῆς=.



«ἀπάτη» τῆς = Μακεδονικῆς Γῆς= τῶν Αφῶν Τσαρουχᾶ .

Εἶναι γνωστὸ ὃτι στὴν ἐτικέττα τῶν τροφίμων πρέπει νὰ ἀναγράφεται εὐκρινῶς
ἡ χώρα προελεύσεως τοῦ προϊόντος. Ἡ ἐταιρεία= Μακεδονικὴ Γῆ=γνωρίζοντας ὃτι πολλοὶ καταναλωταὶ ἀποφεύγουν τὴν κατανάλωση τουρκικῶν προϊόντων, ἐφαρμόζει τὸ τέχνασμα ποὺ φαίνεται στὴν ἐτικέττα ὑπογραμμισμένο μὲ κόκκινο.Στὴν περιοχὴ τῶν συστατικῶν μπερδεύει πονηρὰ -πονηρὰ καὶ τὸ ὄνομα τῆς χώρας προελεύσεως γιὰ νὰ κάνει νὰ πέσουν στὴν παγίδα καὶ οἱ πιὸ καλόπιστοι καταναλωταὶ.Ὃσοι φίλοι διαβάζεται τὸ ἰστολόγιο διαβιβάστε τὸ μήνυμα αὐτὸ καὶ στοὺς φίλους σας γιὰ νὰ μὴν καταναλώνουν τὰ προϊόντα αὐτὰ μέχρι ἡ ἀνωτέρω ἐταιρεία σοβαρευτεῖ καὶ άναγράφει ΕΥΚΡΙΝΩΣ ,ἐκεῖ που πρέπει ,τὴν χώρα προελεύσεως τοῦ προϊόντος.



Ὁ κ. Πρόεδρος τοῦ Ε.Β.Ἐπιμελητηρίου Καβάλας τὶ λέει γι'αύτὸ;
Δὲν μποροῦν νὰ συνεχίσουν νὰ μᾶς πιάνουν κορόϊδα.




Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Παν(ζ)ανέλλα ἤ Παν(τσσ)ανέλλα;



Παν(ζ)ανέλλα ἤ Παν(τσσ)ανέλλα ;

Οὔτε πα(ζ)άρια ,οὔτε παν(τζ)άρια. Ἡ ὀρθὴ προφορὰ εἶναι παν(τ)σσανέλλα.Δηλαδὴ ἓνα (τσσ)ὃπου τὸ (τ) εἶναι σχεδὸν ἄηχο.
Τὶ εἶναι ὃμως ἡ παντσανέλλα; Εἶναι ἓνα ἁπλὸ φτωχικὸ πιάτο τῶν χωρικῶν τῆς Τοσκάνης,
βασισμένο στὴν συνταγὴ τῆς οἱκιακῆς οἰκονομίας, φτιαγμένο μὲ μπαγιάτικο βρεγμένο χωριάτικο ψωμὶ, ντομάτες ὣριμες,ἐλαιόλαδο ἀπὸ ἐλαιοτριβεῖο, λίγο ξίδι,ἁλάτι,πιπέρι,βασιλικὸ, κεμμύδι κόκκινο & ἀγγούρι. Αφοῦ βρέξουμε τὸ ξηρὸ ψωμὶ καὶ τὸ στίψουμε νὰ φύγει τὸ νερὸ προσθέτουμε τὰ ὑπόλοιπα ὑλικὰ , ἀνακατέβουμε καλὰ καὶ βάζουμε τὴν σαλατιέρα στὸ ψυγεῖο γιὰ μερικὲς ὧρες αφοὺ εἶναι καλοκαιρινὸ πιάτο καὶ τρώγεται κρῦο.Σὲ μερικὲς περιοχὲς προσθέτουν ἐλιὲς ἤ καὶ μερικὰ κομμάτια ἀντζούγιας.

Τὸ πρόβλημα ὃμως δὲν εἶναι ἡ ὁρθὴ προφορὰ ἀλλὰ ἡ
κακὴ ἀντιγραφὴ τῶν συμπατριωτῶν μας συγγραφο-
μαγείρων.
Ἂν ρίξετε μία ματιὰ στὴν παρακείμενη συνταγὴ τοὺ περιοδικοῦ (+) Extra Gourmet τῆς Κυριακάτικης Ἐλευθεροτυπίας γραμμένη, ὃπως γράφει στὸ περιοδικὸ, ἀπὸ τὸν συγγραφομάγειρα Βαγγέλη Δρίσκα, γιὰ τὴν διαφήμιση τῶν προϊόντων τῆς ὲταιρεῖας Παπαδημητρίου, θὰ ἀνακαλύψετε
ὃτι στὰ ὑλικὰ δὲν ἀναφέρει πουθενὰ τὴν ρόκα τὴν ὁποία «ψιλοκόβει» καὶ προσθέτει κατὰ τὴν ἐκτέλε-
ση τῆς συνταγῆς.
Δὲν εἶναι βεβαίως ἡ πρώτη φορὰ ποὺ γίνεται αὐτὸ. Κάποιοι κακόπιστοι θὰ ποῦνε ὃτι πρόκειται περὶ τυπογραφικοῦ λάθους καὶ ἀβλεψίας. Συμφωνῶ.Ὃλα μποροῦν νὰ συμβοῦν. Τὰ λάθη ἀνθρώπινα.Παρα-
μένει ὃμως ἡ πικρία. Πραγματικὰ τὶ ξεπεσμὸς νὰ συνεχίζουν οἱ συμπατριῶτες μας συγγραφομάγειροι νὰ κακοαντιγράφουν ἀλλοδαπὲς συνταγὲς μόνον καὶ μόνον γιὰ νὰ παρουσίασουν διαφημιστικὸ ἓργο.!!!!



****************//////////////////////////////////////////**************************


Νὰ καὶ τὰ ὑλικὰ μίας συνταγῆς«Καλοκαιρινῆς Ψωμοσαλάτας» γιὰ 4 ἄτομα:
250 γρ. Χωριάτικο ψωμὶ (ὄχι αὐτὸ τῶν Ἀθηναϊκῶν φούρνων)μὲ προζύμι, 1 κόκκινο κρεμμύδι, 1 ἀγγούρι, 2 ντομάτες ὣριμες, βασιλικὸς, λίγο κόκκινο ξίδι (ἀς εἶναι καὶ Παπαδημητρίου που τὸ διαφημίζει ο κ. Δρίσκας) καὶ παρθένο ἐλαιόλαδο ἐλαιοτριβείου.

Σάββατο 4 Απριλίου 2009

OH! ti DRAMA Ktima PAVLIDIS !!!!!









TO THEMA – KTIMA PAVLIDIS
TOY THEMATOS –KTHMA PAVLIDIS
OH! TI DRAMA KTHMA PAVLIDIS!!!!!

Δὲν μᾶς ἔφθαναν μέχρι τώρα οἱ ἄμαθεῖς -ἀντιγραφεῖς μάγειροι οἱ ὁποῖοι στερούμενοι φαντασίας καὶ δημιουργίας μᾶς κάνουν πλήση ἐγκεφάλου μὲ “κριθαρότα”, μὲ “μπρουσκέτες” , μὲ “φενόκια”(πιθανόν γιὰ νὰ προσδώσουν αἴγλη στὸ πιάτο που μᾶς σερβίρουν), ἔρχονται τώρα καὶ μερικοὶ οἰνοποιοὶ νὰ προστεθοῦν στὸ ἀνωτέρω συνοθύλευμα τῶν «στερουμένων φαντασίας».
Τελευταία ἔπεσε στὴν ἀντίληψή μου η ξενόγλωσση (τέλος πάντων γραμμένη μὲ τὸ Χαλκιδικὸ ἀλφάβητο) ἐτικέττα τοῦ ἐρυθροῦ οἴνου μὲ τὴν ἐπωνυμία :




THEMA – KTIMA PAVLIDIS REGIONAL WINE OF DRAMA 2004.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ!!!!
Ὣ ! ὁποίαν αἴγλην προσδίδει ἡ ἐτικέττα αὔτη εἰς τὸν περιεχόμενον ἐντὸς τῆς φιάλης οἶνον ;
Κατανοῶ ἄν τὸ KTIMA καὶ τὸ DRAMA τῆς διαφημίσεως ἀπευθυνόταν σὲ ξενόγλωσσο κοινὸ , ἀλλὰ ἀπευθύνεται σὲ ἐμᾶς τοὺς Ἓλληνες.Θὰ καταλάβαινα ἀκόμη ἄν ἡ μεγαλύτερη ποσότητα τῆς παραγωγῆς τοῦ οἰνοποιοῦ αὐτοῦ ἐξάγεται στὸ ἐξωτερικὸ(που τὸ εὐχομαι)ἀλλὰ τότε πρός τὶ ἡ ἀνωτἐρω ξενόγλωσση διαφήμιση πρὸς ἐμᾶς τοὺς πραδοσιακοὺς “γραμματικοὺς” τοῦ Ἀττικοῦ ἀλφαβήτου;
Πρὸς τὸ παρὸν δὲν δοκιμάζω καὶ δὲν θὰ δοκιμάσω τὸν ἐρυθρὸν οἶνον τοῦ ἀνωτέρω κτήματος καὶ μαζύ μὲ μένα τὰ πενήντα μέλη (καὶ οἱ οἰκογένειὲς τους) τῆς Ἑλληνικῆς Ἀκαδημίας τῆς Καυτερῆς Πιπεριᾶς (
http://kafteripiperia.blogspot.com )
μέχρι νὰ ἀλλάξει ἐτικέττα μὲ γραφὴ ἀναγνώσημη ἀπὸ ὃλους τοὺς Ἓλληνες.
Ἐλπίζω δὲ νὰ μᾶς δοθεῖ κάποτε καὶ κάποια ἀ
πάντηση ἀπὸ τὸν οἰνοποιὸ.












Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Ἡ “γιορτὴ" τῶν ΧΡΥΣΩΝ ΣΚΟΥΦΩΝ !!!!


















Ἡ “γιορτὴ" τῶν ΧΡΥΣΩΝ ΣΚΟΥΦΩΝ !!!!

Πρίν ἀπὸ λίγο καιρὸ ἔγραφα τὰ ἀκόλουθα γιὰ τὰ “περίφημα” Βραβεῖα GOURMET :

…«Ἐπιτέλους ἔφθασε ἡ στιγμὴ τῶν περίφημων Βραβείων. Ἓνα χρόνο τὰ περιμένουμε.!! Τὶ θὰ ἔκαναν χωρὶς αὐτὰ οἱ καλοφαγάδες; !!!
Οἱ παράγοντες τῶν βραβείων αὐτῶν γράφουν... «-ποτὲ δὲν ἒχει σημασία τὸ status, μόνο τὸ πιάτο! –μὲ ἓναν κοινὸ παρονομαστὴ : τὸ καλὸ φαγητὸ.(!!!) Ἐκεῖνο που φτιάχνεται μὲ ἀγνὰ, φρέσκα ὑλικὰ». (!!!)
Μὲ ποιὸ μέτρο συγκρίσεως (ἀφοῦ δὲν ὑπάρχει) θὰ συγκρίνει ἡ ἐπιτροπὴ τὰ ἑστιατόρια, τὶς ταβέρνες, τὰ οὐζερὶ καὶ τὰ κουτούκια; Δὲν γνωρίζω. Ἡ ἐπιτροπὴ ὂμως θὰ τὰ συγκρίνει καὶ θὰ τὰ βραβεύσει. (!!!!!!!!!!)»....
Τὰ ἴδια καὶ ἀπαράλλακτα ἰσχύουν καὶ γιὰ τοὺς ΧΡΥΣΟΥΣ ΣΚΟΥΦΟΥΣ που δοθήκαν χθές βράδυ σε κάθε “ “πικραμένο” ταβερνιάρη καὶ ἑστιάτορα ἀπὸ κάποιους οἱ ὁποῖοι συνεχίζουν ἐπὶ 16 χρόνια τώρα νὰ σκορποῦν ἀφειδῶς καὶ ἐπ’ ἀμοιβῆ.
Κι’ ἐδῶ θὰ ἤθελα νὰ σταθῶ καὶ νὰ ρωτήσω γιὰ ἀκόμη μία φορὰ τὴν ἐπιτροπὴ, Τὶ βραβεύει ;;;; ;

Τὰ περισσότερα ἀπὸ τὰ ἀνωτέρω καταστήματα χρησιμοποιοῦν βούτυρα ἀγνώστου προελεύσεως καὶ συνθέσεως, λάδια ὃπως τὸ μεταλλαγμένο βαμβακέλαιο, ἄλλα λάδια extra-ραφιναρισμένα(γιὰ τὸ δικὸ μας πάντα καλὸ) χαμηλῆς ποιότητος, γιὰ νὰ μὴν ἀναφερθῶ στὰ «σιλικονοῦχα» λάδια τῆς φριτέζας καί τὶς «θανατηφόρες» μαργαρίνες μὲ τὰ καρκινογόνα κορεσμένα καὶ τράνς-λιπαρὰ. Αὐτὰ τὰ καταστήματα μὲ τὰ ἐπικίνδυνα μισοφαγωμένα τηγάνια(ἀπὸ τὴν κακὴ χρήση) ἐξ ἀλουμινίου μὲ τὴν καρκινογόνο επικάλυψη ἀπὸ Teflon καὶ κάθε (-flon).
Ἐνδιαφέρθηκε ποτὲ ἡ ἐπιτροπὴ τῶν ΧΡΥΣΩΝ ΣΚΟΥΦΩΝ νὰ μάθει ποιὰ ἀπὸ τὰ προτεινόμενα καταστήματα ἔχουν παρουσιαστεῖ στὸ δικαστήριο μὲ κατηγορὶες γιὰ χρήση ἀλλοιωμένων κρεάτων , ληγμένων ὑλικῶν που τὶς περισσότερες φορὲς δὲν κάνουν οὔτε γιὰ ζωοτροφὲς; Ἔχει ἐπισκεφτεῖ ποτὲ ἡ ἐπιτροπὴ τὴν κουζίνα τῶν καταστημάτων αὐτῶν κατὰ τὴν διάρκεια τῆς χρονιᾶς γιὰ νὰ δεῖ τί χαμὸς γίνεται;
Ποιοὶ εἶναι οἱ σχετικοὶ πρὸς τήν κουζίνα ἄνθρωποι τῆς ἐπιτροπῆς; Αὐτοὶ ἤ οἱ περισσότεροι ἐξ αὐτῶν, που τόσα χρόνια ἐδῶ στὴν Ἑλλάδα πειραματίστηκαν στοῦ “κασίδη τὸ κεφάλι” κάνοντας κακή ἀντιγραφὴ μερικῶν συνταγῶν τὴς ἰταλικῆς κουζίνας, τῆς γαλλικῆς κουζίνας, τῆς nouvelle, τῆς μοριακῆς , ἔχοντας δημιουργήσει μία κουζίνα ἐμετικὴ σὲ γεύση καὶ τερατώδη σὲ χρώματα καὶ ἀρώματα. Καὶ τὸ χειρότερο ἀπ’ ὃλα εἶναι ὃτι δημιούργησαν καὶ κακούς μαθητὲς. Εἶναι αὐτοὶ που τόσα χρόνια δὲν μπόρεσαν νὰ δώσουν ἓνα σωστὸ ὄνομα στὸ μαγειρευτὸ κριθαράκι καὶ τὸ ὀνόμασαν “κριθαρότο” σὲ ἀντιστοιχία μὲ τὸ ίταλικὸ «ριζότο» (γιὰ νὰ δώσουν κάποια αἴγλη στὸ πιάτο τους ) ἤ αὐτοὶ που ἡ μεγάλη τους φαντασία δὲν τοὺς βοήθησε νὰ βροῦν μία σωστὴ ὀνομασία γιὰ τὸ καψαλιστὸ ψωμὶ , τὴν καψαλιστὴ φέτα ψωμιοῦ καὶ τὴν ἀποκαλοῦν στὸν πληθυντικὸ “μπρουσκέτες” κατὰ τὸ ἰταλικὸ bruschette, (ἑνικός bruschetta, διαλεκτικὸς τῦπος τοῦ bruciare =καίω, καψαλίζω), ἤ αὐτοὶ που μόλις “χθὲς” ἔμαθαν τὶ εἶναι ἡ μαραθόριζα καὶ ἀπὸ φινόκιο(Finocchio) στὰ ἰταλικὰ, τὴν ἀποκαλοῦν στὶς τηλεοπτικὲς τους ἐμφανίσεις φΕνόκιο ἤ καὶ Φινότσιο (ἀμερικανιστὶ;).
Εἶναι λυπηρὸ νὰ μιλᾶμε γιὰ Βραβεῖα, ὃταν ἡ πλειοψηφία τῶν “ἐπαγγελματιῶν”(!) τοῦ χώρου τῆς ἑστιάσεως προσπαθοῦν νὰ μᾶς κατακλέψουν στὸ τελικὸ προσφερόμενο προϊὸν, ἐμπαίζοντὰς μας μὲ τὴν ποιότητα καὶ μὲ τὸ ἐντελῶς ἐρασιτεχνικὸ μέχρι κακὸ σερβις, μὲ κακόκεφους ὡς βλοσυροὺς (καὶ τὶς περισσότερες φορὲς βρώμικους) σερβιτόρους καὶ ποτὲ ἐπαγγελματίες.
Εἶναι ἀπορίας ἄξιον πως σ’ αὐτὸ τὸ πανηγύρι τῶν ΧΡΥΣΩΝ ΣΚΟΥΦΩΝ ἔχουν ἐμπλέξει καὶ μερικοὺς ἀξιόλογους γευσιγνῶστες οἱ ὁποῖοι οὐδεμίαν σχέσην ἔχουν μὲ ὃλο αὐτὸ τὸ περίεργο συνοθύλευμα τῶν μαθητευόμενων μάγων "κουζινο-κριτικῶν".



Μήπως θὰ ἔπρεπε ἡ ἐπιτροπὴ νὰ ἀρχίσει νὰ δίνει τὰ βραβεῖα ΠΡΩΤΑ γιὰ τὴν πιὸ καθαρὴ τουαλέττα ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ;


Τὶ εἶναι ὡρὲ παλληκάρια τὰ βραβεῖα, ἐσώβρακα καὶ τὰ μοιράζετε στὴν λαϊκὴ ἀγορὰ;